Hoge kindersterfte West Papoea vergt noodhulp

De Samenwerkende Organisaties voor West Papoea (SOWP) hebben voor 2010 en 2011 gekozen voor het thema kindersterfte. Samen onderkennen we de schrijnende situatie in het binnenland van West Papoea, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea.

Vooral de gezondheidssituatie van moeders en kinderen in West Papoea behoeft dringend aandacht. Uit het SDSP rapport "Kindersterfte in West Papoea" blijkt dat de situatie in de binnenlanden onrustbarend is. Ruim 30 procent (31,6) van de levend geboren kinderen sterft in de binnenlanden van de Kebarvallei voor het 18e levensjaar. Van deze groep sterft 85 procent, voor het 5e levensjaar: dit zijn 268 op de 1000 kinderen! Deze cijfers zijn veel zorgwekkender dan de cijfers die tot nu toe zijn gepubliceerd van de registreerbare gebieden aan de kust. Het is duidelijk dat snelle en gerichte actie nodig is om dit immense probleem aan te pakken. Wij vrezen dat ook in andere afgelegen gebieden van West Papoea, min of meer dezelfde conclusies kunnen worden getrokken.

De Samenwerkende Organisaties voor West Papoea hebben de handen ineen geslagen en ondersteunen de lokale bevolking met de broodnodige verbeteringen. De kennis van het gebied en de bevolking is juist bij deze organisaties het meest actueel.

Ons streven is er op gericht de Indonesische overheid te helpen om door een intensievere samenwerking te komen tot een versnelde aanpak van de problematiek. Door deze noodhulp zal de stagnatie in het behalen van de millenniumdoelen in West Papoea zoveel mogelijk worden voorkomen.

Zie ons persbericht over de problematiek, de brieven aan de autoriteiten in Indonesië en aanvullende gegevens:

Verslag Papoea Solidariteitsdagen 2011 (pdf)

Persbericht Papoea Solidariteitsdagen 2011 (pdf)

Persbericht Milleniumcongres 2010 (pdf)

Brief aan de Gouverneur van West Papua (pdf)

Brief aan de Gouverneur van Papua (pdf)

Rapport van de SDSP (pdf)


Link naar de website van de SDSP met diverse artikelen